Sök
En lagringstank som Tätsvets Hedqvist AB har byggt.

Tillverkning och användning av tankar

Tillverkningsprocessen av olika tanktyper

Tillverkningen av tankar och behållare är en omfattande industri som spelar en kritisk roll i många sektorer av ekonomin, från avlopps- och vattenhantering till energiproduktion och livsmedelsförädling.

1. Avloppstankar och septiktankar

Avloppstankar, inklusive septiktankar, är designade för att samla och behandla avloppsvatten. De tillverkas vanligtvis av betong, plast (såsom polyeten) eller glasfiber. Tillverkningsprocessen börjar med design och formning av tanken, följt av härdning och tätning för att förhindra läckage.

2. Båttankar och bränsletankar

Båttankar, särskilt de som håller bränsle eller gråvatten (använt vatten från duschar och handfat), måste uppfylla strikta säkerhetsstandarder. Dessa tankar är ofta tillverkade av rostfritt stål eller specialplast som är motståndskraftig mot korrosion och mekanisk påverkan. Bränsletankar för fordon och industriella applikationer kräver också material som kan tåla höga tryck och aggressiva kemikalier.

3. Gråvattentankar

Gråvattentankar samlar vatten som har använts i hushåll och industrier men som inte är förorenat med avfall. Tillverkningen av dessa tankar sker ofta i rostfritt stål eller plast, där tankens form och storlek anpassas efter användningens krav.

4. Jäsningstankar

Används främst i livsmedelsindustrin, som för öl- och vinproduktion, dessa tankar är designade för att stödja fermenteringsprocessen. Materialvalet (ofta rostfritt stål) är kritiskt för att förhindra kontaminering och underlätta rengöring och underhåll.

5. Lagringstankar och processtankar

Lagringstankar används för att lagra allt från vatten och olja till kemikalier och andra vätskor. Processtankar, å andra sidan, används under produktionsprocesser för att bland, värma eller kyla produkter. Dessa tankar är oftast tillverkade av material som rostfritt stål eller belagd metall för att tåla de specifika kemikalierna och temperaturerna de utsätts för.

6. Rostfria tankar och skräddarsydda behållare

Rostfria tankar är populära på grund av deras korrosionsresistens och hållbarhet. De används i många industriella och kommersiella tillämpningar, inklusive livsmedelsförädling och läkemedelstillverkning. Skräddarsydda tankar och behållare designas och tillverkas för att möta specifika krav, vilket kan innebära unika former, storlekar eller inbyggda funktioner som blandningsverk eller temperaturkontroller.

7. Vattentankar

Vattentankar är avgörande för lagring av dricksvatten, bevattningssystem och brandbekämpning. Material som används inkluderar plast, betong och rostfritt stål, beroende på storlek, användningsområde och placeringsmiljö.

Material och teknik

De material som används för att tillverka dessa tankar varierar beroende på deras tänkta användningsområde. Läs mer om materialval här

Avancerade tillverkningstekniker som CAD (datorstödd design) och CNC (datornumerisk styrning) används för att säkerställa precision och kvalitet i tillverkningsprocessen.

Rulla till toppen