ÅNGPANNOR

Ångpannan är en typ av tryckkärl.

Ångpannan har en lång historia och har gjort stora förändringar i vår historia och används än idag.

Vi tillverkar ångpannor i svart, rostfritt och syrafast material, allt i enlighet med tryckkärlsdirektivet (PED).

En ångpanna producerar ånga genom upphettning av vatten. Det finns i stora drag bara två olika typer av ångpannor: Storvattenrumpannan och Vattenrörpannan. Skillnaden mellan dessa två är själva konstruktionen.

 

Storvattenrumpannan

koffertpannan, tubpanna, skotska sjöångpannan eller eldrörspannan, Cornwall och Lancashirepannorna,

Storvattenrumpannan är byggd som ett kärl på utsidan. På insidan finns en eldstad och rökrör där värmen tillförs. Man använder sig utav en stor mängd vatten om man jämför med vad effekten blir, många gånger ses detta som en positiv egenskap eftersom man under en kort tid kan få ut ånga som är mycket större än pannans egentliga effekt. Den negativa delen av att använda storvattenrumpannan är att man behöver tillföra en stor del värme vid start för att pannan ska ge det ångtryck man önskar.

 

Vattenrörpannan

Vattenrörpannan konstrueras så att mindre rör leds genom rökgångar där ångan kan strömmar igenom. En vattenrörpanna behöver man inte använda så stora mängder vatten och effekten av ångpannan är lätt och snabb och kan ge ett högre tryck jämfört med storvattenrumspannan. Detta är den vanligaste typen av ångpanna idag för ex. industrin.

 

Kontakta oss så vägleder vi dig i ditt behov av ångpannor

Tätsvets har specialiserat sig på tillverkning av ångpannor i svart, rostfritt och syrafast material. Vi har alla de licenser som krävs för tillverkningen. Företaget grundades redan 1964 och vi har kontor i Tumba, Stockholm. Under åren har vi samlat på oss erfarenhet och djup kunskap inom våra kompetensområden. Är du intresserad av att veta mer om hur vi kan hjälpa dig? Kontakta oss idag så berättar vi mer om dina möjligheter när det kommer till ångpannor!

Scroll to Top